Четверта сходинка. Пристрої комутації (продовження)


Статтю переглянули: 3366 человек

Початок статті за посиланням "Четверта сходинка. Пристрої комутації"

Останнім часом рекламується використання припоїв без вмісту свинцю для паяння сучасних моноплат: ноутбуки, планшети, смартфони, материнські плати для настільних комп'ютерів. Обумовлюється це тим, що неначебто виробник турбується про здоров'я споживачів, застосовуючи "зелені" (нешкідливі) припої. Коли я чую таку заяву, у мене відразу виникає думка: "де ж тут порилася собака?". Припої без свинцю мають вищу температуру плавлення, тож процес паяння технологічно складніший, до їхнього складу входить срібло, можливі інші цінні компоненти, тож вони дорожчі. На мій погляд, причина зовсім в іншому. Ви чули коли-небудь про полоній-210. Так, це радіоактивний матеріал, який досить активно випромінює α-частинки. А при високій щільності, частоті сигналів сучасних цифрових пристроїв, при високій функціональній насиченості мікрочіпів, які входять до їхнього складу, періодичне опромінення навіть незначною кількістю таких α-частинок, здатне звести нанівець намагання розробників забезпечити стабільну роботу, спричиняючи апаратні збої, помилки в роботі обладнання. Мабуть, це головна причина.

До чого тут полоній? До складу звичайного свинцю входить певна кількість свинцю-210, який за декілька етапів бета-розпаду перетворюється на полоній-210.

Я вас не налякав? Повторюю – це моя думка, можливо вона і помилкова, стосовно турботи про здоров'я користувача, а от про полоній-210, все так. 

Продовжимо.

Найширшого використання набув припій за стандартом ПОС-60, тобто 60% олова і 40% свинцю. Досить зручний припій для паяння електричних кіл, в міру текучий, пластичний, легкоплавкий (188°С), цілком демократичний за ціною.

 

Доступний аматорам він у формі дроту різного діаметру. Слід звернути увагу, що така дротина припою може мати всередині ще й флюс. Навивається такий дріт на різні за розміром котушки, може продаватися і у формі метрових мотків, зручних круглих прозорих туб із розміщеним всередині дротом.

 

Ще існує припій, який має рекордно низьку температуру плавлення - 95°С, сплав Розе (олово 25%, свинець 25%, вісмут 50%). Аматорами цей матеріал для паяння не використовується, він надто крихкий, його призначення суто технологічне – зменшення температури плавлення тугоплавких видів припою, особливо, під час випаювання компонентів, лудження доріжок друкованих плат, виготовлення термозапобіжників.    

На сьогодні досить, до наступної зустрічі.

У наступному дописі – хімічні джерела живлення. Тонкощі та методика практичного паяння.

 

Автор статті: Володимир Пустовіт

 

Коментарі до статті

Отсутствуют
  • Ви клієнт нашої інтернет-краминці? Зайдіть, щоб залишити коментар
    Увійдіть
    Вперше в інтернет-краминці? Щоб продовжити, вам потрібно зареєструватися, це займе лише кілька хвилин
    Зареєструйтеся